Opskrifter

OpskrifterGule boller
  • 5 dl vand
  • 42g gær(øko) el. 50g (alm.)
  • 1,5 dl creme fraiche
  • 200g hytteost
  • 1 spsk sukker
  • 2 spsk karry
  • 1,5 spsk timian
  • 300g grov spelt
  • 600 g sigtet spelt
  • 2 tsk salt
  • 1 dl olie

Opløs gæren i sukker, tilsæt så vand, creme fraiche, hytteost, karry, timian og olie.

Herefter tilsættes det sigtet spelt, og røres godt sammen, hvorefter saltet tilsættes. Tilsidst hældes den grove spelt i lidt af gangen. Det kan ske at der skal holdes lidt igen med den grove spelt, så dette kan bruges til æltning. Det er bedre at dejen er klisteret end for kompakt og tør.

Bages ved 200 grader i ca. 15 min


Ærtesauce
  • 1 pose ærter
  • 2 porre
  • 1 tsk hvidløgsolie
  • 1 grøntsags bouillion
  • vand

Porrene svitses i hvidløgsolien, herefter tilsættes ærterne og vendes uden at tage farve. Så hældes der vand over ærterne så det kun lige dækker, bouillionen kommes også i. Det hele koges op hvorefter det hele blendes og smages til med salt og evt. mere hvidløg.

Koges ærterne for meget får de en meget kedelig grøn farve så skal bare lige ha et hurtigt opkog.

Hvis man gerne vil ha en tyk sauce, kan man sigtet væden fra og tilsætte den efterhånden som man blender, så den får den ønsket konsistens.


OpskrifterGrovboller
  • 5 dl vand
  • 42g gær(øko) el. 50g (alm.)
  • 1,5 dl creme fraiche
  • 200g hytteost
  • 1 spsk sukker
  • 1 dl havregryn
  • 1 dl græskarkerner
  • 1 dl sesamfrø
  • 1 dl. hørfrø
  • 1 dl solsikkekerner
  • 200g grahams mel el. grov spelt
  • 600 g sigtet spelt
  • 2 tsk salt
  • 1 dl olie

Opløs gæren i sukker, tilsæt så vand, creme fraiche, hytteost, havregryn, græskarkerner, sesamfrø, hørfrø, solsikkekerner og olie.

Herefter tilsættes det sigtet spelt, og røres godt sammen, hvorefter saltet tilsættes. Tilsidst hældes grahamsmelet i lidt af gangen. Det kan ske at der skal holdes lidt igen med den grahamsmelet, så dette kan bruges til æltning. Det er bedre at dejen er klisteret end for kompakt og tør.

Bages ved 200 grader i ca. 15 min


OpskrifterGrøntsagspizza

• 4 dl varmt vand

• 1/2 pakke gær

• 2 dl kogt ris (evt. fra aften før)

• mel nok til at lave en blød dej (ca. 1 kilo)

• tomat sovs (kan også være rester)

• revet grøntsager (evt. gulerødder, rødbeder, broccoli, majs, hvidløg…)

• revet gouda ost

Bland vand og gær sammen med risen og lad det stå. Ælt blandingen med melet indtil det laver en dej. (Man kan lave dejen dagen før og stille den i køleskab) Rul dejen ud på et styk bagepapir, kom den på en bageplade og smør sovsen på. Spred grøntsagerne jævnt ud. Drys osten ovenpå. Bag indtil bunden er bagt og osten bliver gyldent.

God fornøjelse 🙂